Berlinska torta

Sastojci:

Tijesto:

12 bjelanjaka

25 dag šećera u prahu

25 dag samljevenih oraha

4 velike žlice brašna

2 paketića vanili šećera

Berlinska torta

Nadjev:

12 žumanjaka

12 velikih žlica šećera

5 dag kakaa

25 dag maslaca, pjenasto izmiješanog

Priprema:

Tijesto za tortu pecite u dva puta. Prvo dobro istucite 6 bjelanjaka u čvrsti snijeg. Postepeno

dodajte 12 ½ dag šećera u prahu i jedan paketić vanili šećera, te nastavite tući dok dobijete

čvrstu masu. U masu lagano umiješajte 12 ½ dag oraha i 2 velike žlice brašna. Masu stavite u

dugačak pleh, obložen masnim papirom, namazanim i posutim brašnom. Pecite u pećnici na

srednje laganoj vatri (150°C) dok bude tijesto odozgo malo rumeno. Još jednom ponovite s

ostatkom sastojaka. Kada se malo prohladi pečeno tijesto, istresite ih pleha, odstranite papir, i

ostavite da se sasvim ohladi. Ohlađene ploče tijesta premažite po dužini na dva dijela, tako da

dobijete 4 komada. Nadijevajte sva 4 dijela torte stavljajući ih jedan preko drugog. Tortu

izvana presvucite ostatkom nadjeva ili otopljenom čokoladom i ukrasite. Možete napraviti

pjenu od bjelanca (kao za puslice) u koje dodajte čokolade te s vrećicom kojoj ste probušili

jedan čošak napravite ukrase kao na slici. Za ukrašavanje koristite i orahe, bademe,

lješnjake…

Nadjev: žumanjke i šećer mutite na pari, dok masa postane gusta poput kreme. Dodajte kakao,

promiješajte i uklonite s vatre, da se ohladi. Ohlađenu kremu dodajte postepeno u razmućeni

maslac, pri tome dobro miješajući. Nadijevajte tortu.

Ovo je za male princeze i prinčeve…🙂

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s