Torta od oraha

Tijesto:

14 dag šećera

6 žumanjaka

20 dag samljevenih oraha

6 bjelanjaka, istučenih u čvrsti snijeg

 

Nadjev:

15 dag samljevenih oraha

2 dl mlijeka

3 velike žlice šećera

1 paketić vanili šećera

15 dag maslaca

15 dag šećera

 

Priprema:

Šećer i žumanjke izmiješajte u pjenastu masu (20 minuta miješanja). Dodajte orahe i snijeg od

bjelanjaka, te sve lagano umiješajte. Kalup za tortu namažite uljem i pospite brašnom.

Priređenu masu istresite u kalup i pecite u pećnici na srednjoj vatri (150°C) oko 25-30 minuta.

Pečeno tijesto izvadite iz kalupa, ohladite i razrežite na 3 dijela. Tijesto nadijenite nadjevom.

Nadjevenu tortu možete preliti i čokoladnom glazurom.

 

Nadjev: u mlijeko stavite orahe, dodajte 3 velike žlice šećera i vanili šećer i sve kuhajte na

laganoj vatri dok bude gusto. Skinite s vatre i ohladite. Posebno mutite maslaca i šećer oko 25

minuta. Orahe postepeno dodajte umućenom maslacu, pri tome neprestano miješajući.

Nadijevajte tortu.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s