Savijeti

DIO1
DIO2
DIO3
DIO4

DIO 1

Hrana se kuha pod pritiskom u tzv. „Panelovom“ loncu. Ovaj način kuhanja izvrstan je za

namirnice koje inače treba dugo kuhati, kao na primjer grah, ciklu, govedsku juhu i slično.

Namirnice u takvom loncu vrlo brzo omekšaju, osim toga – tim se načinom kuhanja ne

uništavaju vitamini (drugim kuhanjem oni se gube).

Radi očuvanja vitamina preporučuje se i drugu hrana kuhati u tom loncu.

DIO2

Kuhanje na pari – sterilizacija povrća

Sterilizaciju obavljajte na temperaturi od 100°C, ako recept ne zahtijeva drugačije.

Povrće i voće koje ćete na taj način spremiti mora biti savršene kvalitete tj, zdravo, ne

prezrelo i upotrebljeno odmah nakon branja.

Prilikom ukuhavanja morate paziti i na vlastitu higijenu, tj, ruke moraju biti dobro oprane,

pregača čista.

DIO3

Staklenke, bilo obične ili patent (za taj način spremanja najbolje su patent-staklenke), moraju

biti oprane i sterilizirane, prije nego ćete u njih, staviti povrće ili voće.

Gumene prstene sa patent-staklenki morate staviti do upotrebe u vruću vodu.

Povrće dobro očistite i operite pod tekućom vodom.

Povrće bijelite, da bi zadržalo lijepu boju. Bijeljenje se obavlja tako, da male količine povrća

stavite u čistu gazu i uronite u kipuću vodu. Vrijeme koliko treba da ga držite u kipućoj vodi

određeno je svakim receptom, ali nikada nije duže od nekoliko minuta. Hlađenje povrća vršite

odmah nakon bijeljenja, da bi se osvježilo. To načinite na taj način da povrće s gazom spustite

na trenutak u hladnu vodu. Nakon toga povrće stavite na cjediljku, da se dobro ocijedi od

vode.

DIO4

Povrće ili voće stavljajte u sterilizirane staklenke, ali ne ulazite rukom u staklenke, nego se

pomažite iskuhanom drvenom kuhačom.

Nakon što ste složili povrće ili voće u staklenke, prelijte ga, ako to recept propisuje,

osoljenom vodom, koju ste prethodno prokuhali i ohladili, ili sirupom ako se radi o voću.

Pazite da u staklenki ostane 1 cm praznog prostora, tj, nenapunjenog povrćem, voćem i

tekućinom. Staklenke nakon punjenja odmah zatvorite.

Nakon toga izvršite sterilizaciju. U tu svrhu uzmite veliku posudu s duplim dnom ili lonac za

iskuhavanje rublja. Na dno lonca stavite sloj slame ili novinskog papira i male drvene letvice,

da staklenke budu od ½ do ¾ u vodi, ali pazite da ne bude previše vode, jer će se u tom

slučaju voda za vrijeme kuhanja prelijevati preko staklenki. Kada ste stavili staklenke u lonac,

dobro ga zatvorite. Kuhajte na jakoj vatri. Vrijeme kuhanja se računa od trenutka kada voda

uzavri, a ovisi o vrsti povrća i voća. Nakon što je kuhanje završeno, stavite lonac na kraj

štednjaka i ostavite pokriveno dok se ohladi. Zatim izvadite staklenke, stavite ih na stol,

pokrijte čistim stolnjakom i ostavite da se potpuno ohlade. Ukuhano povrće ili voće spremite

na suho i hladno mjesto.

Povrće i voće treba često pregledavati ako primijetite da se neko počelo kvariti, odmah ga

potrošite.

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s